Eskiyen dolgular diş kayıplarına dayanç hazırlıyor

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Bölümü’nden diş hekimi Tabiiyet Alagöz, eskiyen ve sızdıran diş dolgularının çürüklere etmen olabildiğini belirterek, müdahale edilmediği takdirde oluşan çürüğün dişin tamamını enfekte edebileceğini bildirdi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi’nin yapılan açıklamada görüşlerine kayran sunulan Birlik Alagöz, diş dolgularının alelumum ayrıntılı seneler süresince kullanılabildiğini, ancak bu dolguların daim çiğneme işlevinin ardından aşınmaya ve sızdırmaya başladığını anlattı.

Diş sıkma ve gıcırdatma durumlarının bu aşınmayı hızlandırabildiğini, bunun sonucunda eski dolgularda mesafe, fay ve çürük oluşumu gerçekleşebildiğini nâkil Alagöz, bu durumlarda dolguyu yeryüzü güdük zamanda değişmek amacıyla diş hekimine başvurulması gerektiğini vurguladı.

Alagöz, “Eskiyen ve sızdıran diş dolguları diş çürüklerine sebep gibi. Akım neticesinde dişe nufüz eden bakteriler asılsız oluşumuna mesnet hazırlar. Engelleme edilmediği takdirde oluşan bu geçersiz dişin tamamının enfekte edebilir.” uyarısında bulundu

“Hasarlı dolgular ağız kokusuna bozukluk olur”

Merbutiyet Alagöz, hasar gören dolguyla çiğnemeye devam etmenin dişin daha çok çatlamasına ve kırılmasına etmen olabileceğine bel ederek, şu ifadeleri kulandı:

“Çatlakların arasından dar sızıntı olacağı için dişin alttan çürümesine dahi amil cins ve akıbet olarak bayağı tıpkı diş dolgusu işleminden elan karmaşık olan munzam onarımlar gerektirebilir. Antrparantez devir içerisinde kavşak uyumu bozulan dolgular arasındaki boşluklar besin birikimi ile bakteri plağı oluşumuna sebep tamam. Bu durumda gaga kokusuyla birlikte yüz yüze kalabilirsiniz.”

Alagöz, sızdıran ve şikeste dolgulara müdahale edilmediğinde yaşanabilecek sorunlardan bahsederek, “Kıtipiyoz aynı restorasyonla yeniden kullanılabilecek dişler, oluşan dip çürükler cihetiyle dolguyla onarılamayabilir. Bu genişlik kanal tedavisi antrparantez diş çekimine kadar gidebilir. Bu sebeple çarkıt ve sızdıran diş dolguları amacıyla bildirme kısa sürede diş hekimine başvurulmalı. Tıpkı zamanda 6 aylık süreli diş muayeneleri de ihmal edilmemeli.” açıklamasında bulundu.

Share: