Edirne Sarayı çarkıt ihtişamına kavuşacak

Edirne Sarayı sakat ihtişamına kavuşacak

EDİRNE – Milli Saraylar Başkanlığı, acun kültürel mirasına armağan niteliğinde nazirsiz bire bir çalışmaya imza atacak. Temeli II. Murad döneminde atık ve tafsilatlı yıllar Osmanlı İmparatorluğu padişahlarına eş sahipliği işleyen zayi Edirne Sarayı, aslına akla yatkın şekilde sakat ihtişamına kavuşturulacak.

Bugüne kadar geçirdiği yer sarsıntısı, cuşiş, obstrüksiyon ve çekişme kadar talihsizliklerle günümüze çevrilmiş yapısı ulaşabilen Edirne Sarayı, kazı, ikmal, inşa, sergileme, tertip ve yer düzenleme çalışmalarıyla baştan bölüm yüzüne çıkarılacak. Türk tarihinin yer koca idare merkezlerinden biri olan Edirne Sarayı, Milli Saraylar’ın kültürel bırakıt ve müzecilik faaliyetlerinde elde ettiği repertuvar ve beceriyle çarkıt ihtişamına kavuşmuş olacak.

“Icraat, haber ve istişare heyeti eşliğinde yürütülecek”

Osmanlı kerem yönetiminde, konumu ve misyonuyla önemli ehemmiyet üstenmiş olan Edirne Sarayı, Cumhurbaşkanlığı makamının tensip ve onayı ile Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi. Saray içindeki Tunca Nehri kenarında kayran kayran Saray, Milli Saraylar’ın özellikle Topkapı, Dolmabahçe ve Beylerbeyi sarayları başlamak üzere İstanbul’un kasır ve köşklerinde yürüttüğü benzer müzecilik faaliyetleriyle ati kuşaklara aktarılacak. Tarihi ve kültürel mirası siper ve enformasyon sorumluluğunu dünyadaki benzerlerine eşdeğer nitelikte örümcek Milli Saraylar, bu konuda elde ettiği deneyimi Edirne Sarayı’nın ihyasına taşımayı hedefliyor. Topkapı Sarayı’na analog bire bir yerleşim planına eş olan Edirne Sarayı’nda, bili ve istişare heyeti kararlarıyla hafriyat, düz yazı ve ihya çalışmaları gerçekleştirilecek. Elden mimarlık yönüyle değil Osmanlı tarihi içerisinde şahitlik ettiği olaylarla birlikte mefret bir yere sahip olan Edirne Sarayı’nın ayağa kaldırılıp ülkemizin kültürel bırakıt listesine kazandırılmasıyla Osmanlı payitahtı Edirne da hak ettiği kültürel değere kavuşmuş olacak.

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Kader, Edirne Sarayı Matbahı Amire (saray mutfağı) bölümünde Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve ihya çalışmaları Olgun Oturmuş Başkanı Prof. Dr. Sadettin Öktem’in katılımıyla matbuat toplantısı düzenledi.

Talih, 18 Ilk Teşrin 2022 tarihinde restorasyon ve ihyası amacıyla Edirne Sarayı’nın Cumhurbaşkanlığı kararı ile Milli Saraylar Başkanlığına tahsis edildiğini söyledi.

Yıldız, Edirne Sarayı’nın Türkiye’nin bildirme nadide eserlerinden biri olduğunu belirterek, “Edirne Sarayı, Osmanlı döneminden başlayarak tafsilatlı yıllar talihsizlikler muammer bire bir mekan, bu nedenle bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamış durumda, bire bir kısmı bile elimize erişmiş durumda. Ulaşamayanlarla ilişik yapılan tespit, yer araştırmalarında, incelemelerde önemli ayrımsız kısmına ilgilendiren buluntuların burada olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Edirne Sarayı’nda de aynı Felek Sarayı’nda yapılan totaliter aynı çalışma yürütülecek. Icraat Milli Saraylar Başkanlığı Selen ve Değerlendirme Kurulunun nezdinde yapılacak. Kurulun vadi tespitlerini tamamladı ve rapor hazırlandı. Ifade sonucu Edirne Sarayı’nın benzeri hep yerine ihya edilebilecek ve edildiğinde tarihi kültürel mirasa haddinden fazla ağırbaşlı yardım sağlayacak. Kum Kasrı ve Matbahı Amire’nin 2007 ve 2009 yılları beyninde restorasyonuna Milli Saraylar yerine katkıda bulunmuştuk fakat bu alanda yapılan farklı çalışmalar münferit kaldı. Tarihi bırakıt alanlarının bütüncül kendisine ele alınmasının önemini rapor bize tabir ediyor. Misil haritamızın birinci başlığı kendisine master planı çerçevesinde Edirne Sarayı’nı totaliter aynı yaklaşımla ihya etme azmindeyiz. Hedefimiz hem devletimizin ayrımsız döneminde olduğu kadar katakulli makamında bakım vermesi hem de yer önemlisi turistlerin, Edirne halkının geçmişini öğrenebildiği aynı ruz külliyesi olmasıdır. Çalışmalar tamamlandığında Edirne Sarayı Hümayunu tarihi kültürel mirasın çok koskocaman aynı vesikası olacaktır” dedi.

Baht, Milli Saraylar Başkanlığının 400 restoratörüyle yürütülecek icraat çerçevesinde hem saray alanında hem birlikte yakınındaki Tunca Nehri’nde dahi himmet yapılacağını dahi aktardı.

Vali Kırbıyık ise “Edirne’nin tıpkı rolü üstelik zahir Ahlat, Malazgirt Türkler’in Anadolu’ya açılan kapısıysa Edirne’bile Türkler’in hem İstanbul’a hem Avrupa’ya açılan kapısı, bu sarayın ihyasıyla gelişigüzel geçmişimiz ile geleceğimiz ortada haddinden fazla kebir bir köprü kurulacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Vukuf Yerleşmiş Başkanı Prof. Dr. Sadettin Öktem bile mekanların ruhu olduğuna inandığını tabir ederek, çalışmanın son mertebe önem yer ettiğini söyledi.

Share: