Cımbar Kerestecioğlu, Cihanbeyli’nin Gölyazı Mahallesi’nde 2 Aydır Süren Akarsu Kesintisini Sedir Gündemine Taşıdı

HDP Ankara Mebus Çımbar Kerestecioğlu, Konya’nın Cihanbeyli ilçesindeki Gölyazı mahallesinde yaklaşık iki aydır süren su kesintisini Meclis gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Amaç Kurum’a, “Üç bine mail nüfusu olduğu bildik Gölyazı Mahallesi’nde süregelen akarsu kesintisi hakkında Bakanlığınız bilgelik sahibi midir? Başta Gölyazı tutmak üzere bölgede yaşanan akarsu sıkıntılarının çözümüne müteveccih Tarım ve Orman Bakanlığı’yla koordineli aynı planlamanız var mıdır? Var ise bu planlamalar nelerdir? Katmerli susuzluk konusu göz önünde bulundurularak şimdiye büyüklüğünde Bakanlığınız tarafından ne önlemler münfail, ılımlı ve ayrıntılı vadede ne yapılması planlanmıştır” diyerek sordu.

Cımbar Kerestecioğlu, Cihanbeyli’nin Gölyazı Mahallesi’nde yaşanan akarsu sorunu karşı, Meram Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Kerestecioğlu, önergesinde şunları kaydetti:

“SU SORUNUNA İDARE TARAFINDAN HENÜZ KALICI BİR ÇÖZÜM BULUNUP HAYATA GEÇİRİLMEMİŞTİR”

“İçmeye müsait suya eş olmayan Tuzgölü havzasında kayran düzlük Gölyazı, mekân belediyesi iken 50 kilometrelik mesafede bulunan Pınarbaşı ilçesinde kendi imkanlarıyla yaptırdığı 2-3 kuyu üzerinden transfer su ile güdük ve mutedil vadede akarsu sorununu çözmeye çalışmış, ancak bu kuyular zamanla kurumuştur. 06/12/2012 tarihinde Resmi Gazete’bile yayınlanarak yürürlüğe giren 6360 dar Yasa ile birlikte mahalle statüsüne geçirilen Gölyazı Mahallesi’nde halkın yaşadığı bu akarsu sorununa dalavere tarafından henüz kalıcı benzeri hal bulunup hayata geçirilmemiştir.

“YAKLAŞIK 2 AYDIR KESİNTİSİZ NAMINA BITMEME EDEN BİR AKARSU KESİNTİSİ SORUNU YAŞANMAKTADIR”

Gölyazı Mahallesi’nde yıllardır var olan akarsu sorunundaki çözümsüzlüğe ilişik kendisine, yaklaşık iki aydır okunabilen yerine bitmeme fail bire bir akarsu kesintisi sorunu yaşanmaktadır. Mahalle halkı, bu sorunun giderilmesi yönünde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Cihanbeyli Belediyesi’ne başvuru yapmalarına karşın kendilerine rastgele açıklamanın bile yapılmadığını belirtmektedir. Antrparantez bu sav karşısında şimdiye kadar üretilen tek çözümün, Konya Akarsu ve Lağım Döşemi İdaresi (KOSKİ) aracılığıyla tankerler aracılığıyla günde benzeri kere sunulan akarsu olduğu, taşıma suyun akman suya idrak haklarını karşılamadığı, artık hastalıkların saksı göstermeye başladığı, hayvanların da ekinlerin de bu susuzluktan kötülük gördüğü mahalle halkının tarafımıza ilettiği bilgiler arasındadır.

Son adina, Afiyet Mahallesi sınırları içerisinde cıvıltı gösteren tuzla işletmesinin saf suyu sodyum klorür yıkamak için kullandığı, Gölyazı’ya mevrut akarsu hattının KOSKİ marifetiyle Cihanbeyli ile birleşik şekil yapıldığı ve ancak Cihanbeyli kaymakamlık merkezinde akarsu artarsa Gölyazı’ya akarsu verildiği, bildik mesail arasındadır.”

Kerestecioğlu, konuyla ilişkin Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

“3 BİNE YAKIN NÜFUSU OLDUĞU BİLİNEN GÖLYAZI MAHALLESİ’NDE SÜREGELEN SU KESİNTİSİ HAKKINDA BAKANLIĞINIZ BİLGİ SAHİBİ MİDİR”

“Üç bine mail nüfusu olduğu tanıdık Gölyazı Mahallesi’nde süregelen su kesintisi karşı Bakanlığınız hikmet sahibi midir? Şayet bilgi sahibiyse bu dava karşı Bakanlığınız vasıtasıyla şimdiye kadar ne incelemelerde bulunulmuştur? Gölyazı Mahallesi’nde son 10 yılda yaşanan su sorununun giderilmesi karşı Bakanlığınız eliyle hangi hal yolları planlanmış ve uygulamaya konulmuştur? Ilkin Gölyazı girmek üzere bölgede yaşanan su sıkıntılarının çözümüne müteveccih Tarım ve Orman Bakanlığı’yla koordineli aynı planlamanız var mıdır? Var ise bu planlamalar nelerdir? Saf suyu tuz yıkamak için kullanan memleha işletmesi hakkında şimdiye büyüklüğünde değme müeyyide uygulanmış mıdır? Eğer uygulanmışsa bu yaptırımlar nelerdir? Gölyazı’ya mevrut su kesimi hangi amaçlarla Cihanbeyli ilçesi ile müttehit minval yapılmıştır? Birleşik eşkâl yapılmasından doğan sorunların giderilmesi hakkında üretilen analizör nelerdir? Konya Ovası, Mürekkep Milel (BM) eliyle ‘küresel ısınmaya çokça kırılan adina’ tanımlanmıştır. Ötede susuzluk konusu göz önünde bulundurularak şimdiye kadar Bakanlığınız aracılığıyla hangi önlemler alınmış, ılımlı ve detaylı vadede ne yapılması planlanmıştır?”

Share: