BM: Mevcut mülk politikaları küresel resesyon riski taşıyor

Mürekkep Uluslar Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), bulunan dünyalık politikalarının gelişmekte olan ülkeler özellikle gelmek için dünyayı resesyona götürebileceği uyarısında bulundu.

UNCTAD’ın açıkladığı 2022 Ticaret ve Kalkınma Raporu’nda bu yılki global nema rakamları değerlendirilirken geleceğe dair öngörüler paylaşıldı.

Raporda 2022’nin sonuna akıllıca global tahaccüm yüzde 2,5 kendisine öngörülürken bu oranın 2023’te yüzde 2,2’ye gerileyeceği tahmini yapıldı.

BENDE’deki getiri artırımı 360 milyar dolar dirimsel kaybı yarattı

Ümranlı ülkelerdeki pattadak ürem artırımları ve mali sıkılaştırma uygulamalarının, halihazırdaki Kovid-19 salgını ve Ukrayna- Rusya Savaşı’nın bile etkisiyle küresel kazançlı yavaşlamayı gerilemeye dönüştürdüğü, bu durumun düşük ve orta gelirli ülkeler için hınç bildirme ettiği kaydedildi.

Örnek adına KÖLE’de bu yılki faiz artırımlarının, gelişmekte olan ülkelerde bütün 360 milyar KÖLE doları gelir kaybı yaşatacağı bilgisi verildi.

Faiz artırımları yüzünden gelişmekte olan 90 ülkenin millî parasının bu sene dolar karşısında yüzde 10’dan fazla ayar kaybettiği vurgulandı.

“Resesyonu çelmek için bibi zaman var”

Rapora ait Birleşmiş Uluslar (BM) Cenevre Ofisi’ndeki matbuat toplantısında konuşan UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, “Ümranlı ülkelerdeki servet politikaları ve finansal çalışmalar, 2008 ve 2020’deki Kovid-19 şokundan daha zehir benzeri hasara kere açarak dünyayı global sükûnet ve mufassal mütemadi durgunluğa sevk riski taşımaktadır.” dedi.

Grynspan, öngörülen global resesyonun önlenmesi üzere bibi ant olduğuna dikkati çekerek ümranlı ülkelere mali politikalarını bu doğrultuda reorganizasyon çağrısı yaptı.

Share: