Bitlis’in tarihi yapıları yegâne biricik çevrim yüzüne çıkarılıyor

Bitlis’in tarihi yapıları biricik biricik periyot yüzüne çıkarılıyor

BİTLİS – Yaklaşık 7 bin yıllık tarihi ile bir nice medeniyete ev sahipliği eden Bitlis’te, serencam yıllarda öz üstü ve çevresinde yapılan bazı yapıların altında kalarak kaybolan tarihi yapılar tekrardan dolaşma yüzüne çıkarıldı.

Bitlis’te Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla planlı ‘Dere Üstü Islah’ projesi bünyesinde yapılan yıkımın peşi sıra onlarca tarihi bina periyot yüzüne imdi. Tarihi dokunun ön plana çıkarılması ve şehrin koku alması amacıyla başlatılan proje bünyesinde yıkılan aksiyon yerlerinin altında kalan alelhusus köprüler geçmiş günkü ihtişamını koruyarak tekrardan ortaya imdi. Ayrıca yapıların altında kalan köprüler gibi esasen betonarme yapıların arkalarında kalan kermen, yunak ve cami kabilinden yüzlerce yıllık asar de dönem yüzüne çıkarıldı.

Projenin tamamlandığında Bitlis’i eskiden olduğu üzere bugün dahi çekicilik merkezi haline getireceğini belirten Bitlis Valisi Oktay Çağatay, “Bitlis’i Bitlis’e, kamu Türkiye’ye ve dünyaya armağan etmiş olacağız. 2021 yılı Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığınca zar edilen riskli kayran kararıyla Bitlis Deresi üzerindeki imara uymaz ve riziko yapılanma fail yapıları tamamen ortadan kaldırdık. Yapıları kaldırdıktan sonra memnuniyetle görme ettik ki yapıların karışma ettiği 10 tarihi köprü, Ciddi Hamamı ve Behiye Camisi açığa çıktı. Bitlis’te çok bozuk tarihi yapılar var. 2 bin 500 yıllık ayrımsız kale ve parçalanmamış birlikte kent ortasından kalenin alelacele altında onlarca tarihi esere sahibiz. Söz Gelimi Hazo Hanı bin 400 almanak. Şerefiye, Yer ve Ulu cami, bunların bütünü tarihi özellikleri ve güzellikleri olan eserler. Bunlar antlaşma ortamında restore edilmişler. Tığ çatı altında mütezayit köprüleri, hamamları, camileri yeniden restore ediyoruz. Benzeri zamanda Bitlis Deresi’ni tamamen restore ediyoruz. Kazım Vakur İlkokulundan başlayarak bin 300 metre uzunluğundaki bu dereyi biz taş duvarlarla bezeyip şipşak üzerinde millet bahçesi yapıyoruz. Ulus bahçesinde çocuklarımızın oyun sahası olacak. Akarsu gösterileri olacak. Vatandaşlarımızın dinlenme alanı olacak. Teraslar olacak. Bitlis, büyük benzeri tarihi kimliğini ortaya koyan dayanıklı benzeri destinasyon haline ati. Biz yekpare vatandaşlarımızı burada ağırlayacağız. Bitlis’i Türkiye ve dünyaya ödül edeceğiz” dedi.

Dere üstü düzelti çalışması ve üzerinde yapılan ulus bahçesinin yılsonuna kadar bitirilmesini planladıklarını sözlerine ekleyen Vali Çağatay, “Sabık yıl yıkım olmuştu. Nisan ayında bile başlayan mamure çalışmaları başladı. Yılsonuna büyüklüğünde bitmesini planlıyoruz. Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız çok yakından izlem ediyorlar. Güzeşte haftalarda dahi ülfet ettiler. Bize de verdikleri talimatlarla inşallah burayı yılsonuna kadar doğrulama almış olacağız. Bitlis’i dört başı mamur kimliği ile tamam Türkiye’ye ihsan etmiş olacağız” diyerek konuştu.



Share: