Bangladeş’te bahir ulaşımı işçileri büyüklük çapında greve gitti

Bangladeş’te binlerce deniz ulaşımı işçisi, sevap artışı talebiyle büyüklük genelinde greve gitti.

Deniz ulaşımı işçileri, minimum ücretin 20 bin Bangladeş takası (kestirmece 200 dolar) olması karışma belli taleplerin kabulü üzere süresiz grev başlattı.

Deniz ulaşımı işçileri örgütünün eş platformu Bangladeş Deniz Ulaşımı İşçileri Federasyonunun şekil komitesi üyesi Atiqul İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Akıbet yıllarda aceleten küsurat fiyatlardan engel görüyoruz ve aldığımız maaşla ailelerimizin asıl ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Yasal talebimizi reklam etmek amacıyla tıpkı akım organize etmekten bambaşka çaremiz yoktu.” ifadelerini kullandı.

Küresel müstevli ve ağız tatsızlığı içinde bugüne kadar rastgele eylemde bulunmadıklarını kaydeden İslam, ” Hükümet, 2016’da beş sene süreyle minimal ücreti 7 bin 500 taka (75 dolar) kendisine belirlemişti ve bu uygulama 2021’birlikte sona erdi. Hükümetin bizlerle görüşmesini bekledik, ancak rastgele girişimle karşılaşmazken temel ihtiyaç fiyatlarının de arttığını gördük.” dedi.

Bangladeş Mütemmim Birliği lideri M. Shamsul Alam da konuya ilişkin değerlendirmesinde hükümetin meseleyi derhal çözmesi gerektiğini, yoksa bu durumun domestik piyasada zıt tıpkı etkiye illet olacağını belirtti.

Alam, “İthalatçılar, ürünleri zamanında indiremezse ödence ödemek zorunda kalacak. Antrparantez domestik piyasada ürünlerin tedariki bile krize neden olacak. Sonuçta günlük ürünlerin fiyatları de artacak.” şeklinde uyarıda bulundu.

Ülkenin cenup bölgesinde düzlük alan Chattogram’daki ana limanda tahminî 1600 gemide mahsulat beklerken, fiyatlarda artım ve esas ürünlere erişimde yüklülük yaşanabileceğinden keder ediliyor.

Grev sürerken bulaşan gemilerinin çalışmasının dahi askıya alınması, nehir bölgesinde hararetli çokça sayıda kişinin ülkü yaşamasına hastalık oldu.

Brahmaputra, Ganj, Surma, Atrai, Mahananda, Teesta ve Karnaphuli kadar nazik nehirlere aile sahipliği özne Bangladeş’te, çokça sayıda sevimli yerleşim yerlerinin arasından güzeşte akarsu yolları ile erişim sağlıyor.

Bangladeş’te tahminî 300 bin bahir ulaşımı işçisi bulunuyor.

Share: