Arıcıların yegâne umudu baharat aylarının yağışlı geçmesi

Arıcıların tek umudu bahar aylarının yağışlı geçmesi

ELAZIĞ – Elazığ’bile kuraklığın enerjik olması sebebiyle şita uykusuna yatamayan arılarda kayıplar yaşanırken, arıcıların yegâne ümidi ise bahar aylarının yağışlı geçmesi.

Ülke genelinde olduğu kabil Elazığ’dahi birlikte şita ayı kurak geçti. Bu durumdan sunu çokça etkilenenler ise arılar oldu. Zaman normallerinin üzerinde seyreden gelgel sıcaklıklarından çevre arılar, kış uykusuna yatmadı. Bu genişlik kovandaki balın tükenmesine, arıların huy ile temasına ve ömrünün kısalmasına faktör oldu. Öz ölümlerinin dahi yaşandığı bölgede arıcıların bir tane ümidi ise baharın yağışlı geçmesi. Arıcılar aksi hâlde verimde nazik benzeri düşüş yaşanacağını bildirdi.

Bu yılın en dokunaklı yıllardan biri olduğunu tamlayan Elazığ Sili Yetiştiricileri Birliği Başkanı kimyager Fırat Canbay, “Kuraklığın münezzeh kolonilerine suratsız yansımasını bu sene yaşamaktayız. Kış kocaoğlan bölgede çokça canlı olmadı. Arılarımız şita uykusu dediğimiz salkıma geçmedi. Natür ile ilişki halinde. Doğaya uçması kendileri amacıyla olumlu bir neşelilik değil. Doğaya uçar günahsız öz ömründe götürüyor ve erken yaşlanma kabilinden durum söz konusu olmaktadır. bununla birlikte açıkgöz olan arıların kapçık içerisindeki bal tüketimi de artmaktadır. Şita uykusunda bal tüketimi haddinden fazla bağan olmaktadır. Çoğu kovanlarda bal stokları bitti. Bu yönde arıcılarımızdan kafasız dönüşler alıyoruz. Bu şekilde giderse bu yıl bölgede günahsız kolonilerinde dokunaklı kayıplar yaşayacağız. Türkiye ortalamasında baktığımızda yüzdelik 17 civarında ayrımsız kış ölümleri kaybı bahis konusu. Bu gelgel şartlarından ve kuraklığın hırçın etkilerinden ortalık arıcılıkta bu sene yüzde 17’nin üstünde benzeri zayi beklemekteyiz” dedi.

“Arıcılık faaliyeti ağız ağıza doğaya ilişkin”

Bahar aylarında muhtemel yağışın olmamasının doğayı da ters etkileyeceğini nâkil Canbay, “Baharat ayında de beklenen yağmur olmazsa bu üstelik doğaya tartı edecek. Çünkü arıcılık faaliyeti tamamen doğaya sınırlı. Yağışlar beklediğimiz ölçüde olmadığı zaman doğada aynı baylanlık de söz konusu olanaksız. Bu da tamamen arıdaki verime olumsuz adına yansıyacaktır. Şu dakika itibariyle şita çokça inatçı geçti. Sili kaybı noktasında tıpkı kaybolma ile karşı karşıya kalacağız. Bizim ileriye çevrik yegâne umudumuz baharın gani olması. Baharda beklediğimiz yağışlar tamam ve tabiat zenginleşir. Arıcılarımızın bu kaybını baharda kapatmış oluruz. 2022 yılında Elazığ bölgesinde kovan başına üretimimiz 4 ile 6 kilogramdı. Bu yıl suratsız şerait bitmeme ederse, yağışsızlık baharda üstelik kendisini hissettirse maatteessüf güzeşte yılın altına düşeriz. Bu dahi arıcılık faaliyetine suratsız yansır” diye niteleyerek konuştu.

Share: