Afiyet Bakanlığı Karaciğer Nakli Bili Oturmuş Başkanı Prof. Dr. Polat: “Türkiye’de 6 bin civarı organ aktarımı yapılıyor”

Keyif Bakanlığı Uykuluk Nakli Veri Müesses Başkanı Prof. Dr. Çelik: ” Türkiye’dahi 6 bin civarı organ aktarımı yapılıyor”

Uzmanı uyardı: “Siroz hastalığı Güneydoğu bölgesinde çok çok, yeni doğan bebeklere aşılar araç”

DİYARBAKIR – Afiyet Bakanlığı Karaciğer Nakli Bilim Müesses Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalman Çelik, Türkiye’birlikte 30 yıl öncesine bakarak aza naklinde gani bir meydanlık tekmil edildiğini belirtti.

Diyarbakır’da Memorial Hastanesi bünyesinde organ aktarımı için farkındalık oluşturma üzere bir otelde planlı konferans salonunda etibba bilgilendirildi. İhlas Marifet Ajansı muhabirine açıklamalarda mevcut Memorial Bahçelievler Organ Nakli Bölüm Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Uykuluk Nakli Bilgi Yerleşmiş Başkanı Prof. Dr. Kamil Sert Polat, ülkemizde 5-6 bin civarında uzuv naklinin yapıldığını belirtti.

“Aza naklinde Türkiye parlayan tıpkı talih oldu”

Serencam dönemlerde organ naklinin pop olduğuna meni eden Çelik, “Türkiye’de dünyadaki konumu bu konuda farklı sağlamlaştırdık. Türkiye ışıldak aynı kader oldu. Türkiye’bile 5-6 bin civarında organ aktarımı yapılıyor. Bu bizim üzere haddinden fazla bereketli bir nicelik. Keyif Bakanlığı ve devletimizin içtimai azamet olma anlayışıyla SGK çerçevesinde tamlık hastalar özelde ve kamuda ücretsiz bu ameliyatları ve tedavileri görebiliyor. Bu esasen çokça iri avantajdır. Akıbet 30 sene öncesine bakılırsa o zamanlar kilolu bir organ nakli yapılamamaktadır. Amma çıktı Türkiye’bile almanak 5-6 binin üstünde organ aktarımı yapılmaktadır. Uzuv naklinin yemeden içmeden karaciğer yerine düşündüğümüzde bin 700-800 rakamlarını görmüş durumdayız. Keşke uzuv bağışı artsa dahi bizim bu sayılarımızın tedavi sayısı artık hastaya ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye’da hemen kendi vatandaşımıza değil, ecnebi mutluluk vatandaşına dahi bakım sağlandığını belirten Çelik, “Dünyanın birçok ülkesinden organ nakli için ülkemize müracaat eden hastalar var. Bu ülkemiz yerine de müjdeli aynı olay. Organ naklinin esas felsefesinde gerçekte ölen insanların organlarının alınması gerekiyor. Amma bu izzet Türkiye’bile az buçuk birkaç. Amacımız bunu yükseltmek olmalıdır. Türkiye bağımlı elan ileriye gidebilir” diye konuştu.

“Siroz hastaları özellikle Güneydoğu bölgesinde çok fazla”

Güneydoğu Rum Bölgesinin Sarılık B açısından endemik ayrımsız mıntıka olduğunu belirten Polat, şunları kaydetti:

“Türkiye içerisinde genişlik fazla popülasyonun olduğu bölgedir. Amma bu bile aşılardan kaynaklı anbean azalmaktadır. Sarılık B’ye sınırlanmış siroz hastaları hele Güneydoğu bölgesinde çokça çok. Siroz hastalığı otama edilebilir benzeri çor olduğu için bakir doğan çocuklara bu aşılar yapılmalıdır. Eğer aşılar yapılırsa siroz ve Sarılık B üzere benzeri problemlerle karşılanmamış olacak. Bire Bir dahi sonuç dönemlerde alelhusus obeziteye tutkun uykuluk nakillerini görmekteyiz.”

Share: