“Balkı altın varak döneri”nin ünü tescille daha üstelik yayılacak

Balkı’nın coğrafi belen kayran gümüş varak dönerinin, tescil alınmasının arkası sıra ününün henüz dahi artması bekleniyor.

Valilik koordinesinde İl Hususi İdaresinin girişimiyle Türk Patent ve Işaret Kurumunca “Balkı altın varak döneri” adıyla coğrafi meni kayran yerel haz, yaylada sönümsüz kocabaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin galiba oranda karıştırılmasıyla yapılıyor.

Yurt içindeki curcuna ve tanıtım günleri kabil etkinliklerde çıktı tescilli ezgi adına düzlük algı dönerin, bu sayede bilinirliği dahi artacak.

Döner Sermaye ustası Rıfat Özmen, AA muhabirine, yaklaşık 40 yıldır döner sermaye ürettiğini söyledi.

Dert’da yapılan dönerin lezzetli olduğundan bahseden Özmen, şöyle konuştu:

“Veca’bile hayvanlar yaylada beslendiği için etleri haddinden fazla kalitelidir. Döner etinin yüzdelik 80’i sığır yüzde 20’si bile kucak eti ile pöçük yağıdır. Ten 2 periyot başlangıçta incelik edilir ve yumuşadıktan sonradan şişe yegâne tek yapraklı yerine takılır. Henüz sonraları üstelik pişirilip kesilir. Dönerin tadı dahi yapan kişinin sanatına ve halk lezzetine bağlıdır. Dönerimizin tadı haddinden fazla güzelce. İnşallah henüz birlikte beğenirler.”

” Türkiye’bile dönerin genişlik akla yatkın olduğu saha Veca’dır”

Özmen, dönerin tescillenmesinin haddinden fazla mehabetli olduğunu ve bundan hava bile çok mutlu olduklarını anlattı.

Coğrafi işaretle Veca dönerinin daha bile bilinir hale geleceğine meni eden Özmen, “Dert’ya mevrut kişinin önce kendisine aklına döner kebap gelecek. Döner Sermaye yedikten sonraları hangi işi varsa halledecek. Türkiye’ye tatile gelen gurbetçilerimiz buradan giderken döneri kilo ile pişmiş halde satın alarak götürüyorlar. Bu şekilde Fransa, Almanya ve Belçika ilkin olmak üzere birçok ülkeye götürüyorlar. Türkiye’da dönerin arz makul olduğu, bildirme içimli olduğu vadi bile Dert’dır.” diyerek konuştu.

“Gurbetçiler döneri paket yaparak Avrupa’ya götürüyor”

Dönerci Tasavvur Gültekin bile kentin havası, suyu ve doğasının akman olmasından âlem etin da çok birinci sınıf olduğunu belirtti.

Sadece döner yemek üzere kente mevrut müşterilerinin olduğuna dikkati çeken Gültekin, şunları kaydetti:

“Gurbetçiler döneri paket yaparak Avrupa’nın bazı ülkelerine götürüyor. Türkiye ve antrparantez dünyanın temas tarafında döner yapılıyor amma kanıt ediyorum en birinci sınıf döner Balkı’dadır. Allah’a şükürler olsun ki verdiğimiz emeklerin karşılığı olarak dönerimiz tescillendi. Ülkemiz ve şehrimiz yerine bunun hava ve mutluluğunu yaşıyoruz. Buraya gelen alelhusus ecnebi müşterilerimiz döner kebap yedikten bilahare ‘biz şu ana kadar döner kebap yememişiz’ diyorlar.”

Gültekin, dönerin tescillenmesinde katkıları olan Ilbay Osman Varol, DOĞRU Parti Mebus Ekrem Çelebi ve Belediye Reisi Müddeiumumi Sayan’a teşekkür etti.

Share: