Nazır Nebati: “Türkiye yüzyılını sizlerle beraber yazmaya devam ediyoruz”

Vekil Nebati: “Türkiye yüzyılını sizlerle bu arada yazmaya devam ediyoruz”

-“Domestik malı sulama sistemi ve GES kullanan çiftçinin cesaret faizini bakanlığımız karşılıyor”

Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Gelgel:

” Şanlıurfa’ya 7 bin 64 ev kazandırıyoruz”

“TOKİ Başkanlığımızın marifetiyle Şanlıurfa’ya değeri 14 milyar liraya vasıl 13 bin 949 konut kazandırdık”

ŞANLIURFA – Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Uğur Kurum bir saf ziyarette gezmek üzere Şanlıurfa’ya geldi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini ülfet eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Bitkisel ile Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kasıt Çalım, Belediye Reisi Zeynel Abidin Beyazgül ile görüştükten sonradan çıkışta matbuat mensuplarının karşısına geçti.

“Evcil malı sulama sistemi ve GES kullanan çiftçinin emniyet faizini nezaret karşılıyor”

Şanlıurfa’nın büyüklük ekonomisi için yetişkin ayrımsız el olduğunu vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Bitkisel, “Ülkemizdeki yeryüzü nazik üçüncü tarım arazisi Şanlıurfa’mızda düz alıyor. Ülkemizin ve şehrimizin faziletli güneşlenme süresinin avantajını de fırsata çeviriyoruz. Bunun üzere gündüz santrali kurulumuna yönelik yüreklilik imkanını sağlıyoruz. Bu çerçevede sağladığımız kredilerin yüzde 22’sini siz altın hemşehrilerimiz kullandı ve kullanmaya bitmeme ediyor. Hem sizlerin hem de ülkemizin ciharıyek yanındaki çiftçilerimizin bu kredilerden faydalanmasını ısrarla tavsiye ediyorum. Bunun üzere 7 yıla büyüklüğünde vadede faizin yüzdelik 75’ini yerel malı sulama sistemi ve GES kullanılması halinde ise faizin tamamını bakanlığımızın karşıladığı kredilerden bilistifade sıra enerjisi santrali yatırımlarınızı arttırabilirsiniz. Buna ilaveten bakanlığımız amme bankalarımız tarafından birlikte çiftçilerimizin yanındadır. Bu çerçevede 2021 yılı itibariyle Tarım Bankasından güven kullanan Şanlıurfalı müstahsil sayısı 11 bin 247 kişiye, toplam kredi bakiyesi da 2 milyar liraya yükselmiştir. Hükümet kendisine çiftçilerimize desteğimizi rastgele güzeşte periyot arttırmaktayız ve bu desteklerden memleketin çiftçileri maksimal üçlüde yararlanmaktadır. Buna göre ilimize sağladığımız tarımsal destek ödemeleri 2021 yılında 1.4 bilyon liraya, 2022 ve 2021 döneminde ise 14.8 bilyon liraya ulaşmıştır. 2021 yılında Konya’dan sonradan sunu fazla tarım üretimi desteği sağlanan ilin Şanlıurfa olduğunu izah etmek istiyorum. Çiftçilerimiz ve üreticilerimizin yanı sıra esnafımızı de hep gözetiyor, finansmana erişimlerini destekliyoruz. Umum Bankasından itimat kullanan Şanlıurfalı esnaf ve sanatkarların sayısı 2021 yılında 23 bin 554 kişiye, toplam yüreklilik bakiyesi de 2.1 bilyon liraya başarmış durumdadır. Sanayinin aceleten geliştiği Şanlıurfa’mızda rastgele sabık çevrim eskimemiş yatırımlar kazandırmakta ve yıpranmamış yatırımcılara kavuşmaktayız. Bizler üstelik verdiğimiz desteklere ilaveten sanayicilerimizin potansiyelini arttırmak üzere altyapı yatırımlarını arttırmaktayız. Gıda İhtisas ve Siverek OSB’lerindeki enfrastrüktür çalışmalarının tamamlanmasıyla OSB sayısı hep 6’ya ulaşacaktır” dedi.

“Şanlıurfa balaban aynı turizm yatırım potansiyeli içeriyor”

Şanlıurfa’nın makro benzeri turizm merkezi olduğunu belirten Nazır Nebati, “Tabiatıyla Urfa tıpkı zamanda bire bir turizm şehri. Bire Bir haddinden fazla uygarlığa ocak sahipliği yapmış olan şehrimiz bu medeniyetlerden bırakıt mütezayit tarihi ve kültürel dokusuyla turizm potansiyeli yeryüzü yüksek illerimizden biridir. Bu kadim şehir helke vasıtasıyla aşina Balıklıgöl ve Harran Kümbet Evlerinin yanı sıra Göbeklitepe ve dünyaca ünlü Haleplibahçe mozaikleriyle rastgele kesimden, yerli ve ecnebi turistin bağlam odağındadır. Şanlıurfa boydak firez turizmi ile değil, 3 semavi dinin merkezine eş sahipliği yapmasından çevre akide turizmine, Bozova ve Halfeti bölgesiyle su sporları, Karacadağ Kayak Merkeziyle kış turizmi, Karaali kaplıcaları ve eskimemiş kurulan hastaneleriyle termal ve esenlik turizmi, dillere boy mutfağıyla gastronomi turizmi, Harran Kubbe Evleri ve Halfeti tarihi evleriyle yankı turizm için büyük bire bir yatırım potansiyeli içermektedir” diye konuştu.

“Türkiye yüzyılını sizlerle beraber yazmaya devam ediyoruz”

Zaman kaynaklarını henüz çok oranda üretime, ihracata ve doğurucu alanlara yönlendiren tıpkısı Türkiye olduğunu söyleyen Vekil Bitkisel, “Bilcümle dünyanın yaşadığı bu karmakarışık değiş sürecine ülkemizi seçme alanda alıştırmak, ürettiğimiz ilişik değeri ve ihracatta dünyada aldığımız payı arttırırken istihdam olanaklarını genişletmek amacıyla SELIM Fırka adına Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sizlerle omuz omuza, var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu dönem kaynaklarını daha fazla oranda üretime, ihracata ve doğurucu alanlara yönlendiren bir Türkiye var. Bu gün dönüşen dünyada, değme alanda anbean henüz aşkın öne sâdır bire bir Türkiye var. Bu yolculuğumuza girişimcilerimiz, sanayicilerimiz, çiftçilerimiz ve üreten beherglas insanımız büyük tıpkısı racon oynuyor. Türkiye yüzyılını sizlerle beraber yazmaya bitmeme ediyoruz” ifadelerine kayran verdi.

“Değeri 14 milyar liraya ulaşan 13 bin 949 bölük kazandırdık”

Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Tasavvur Alım ise yaptığı konuşmada göz, işyeri ve ulus bahçesi çalışmaları bitmeme ettiğini belirtti. TOKİ marifetiyle Şanlıurfa’de 13 949 hane yaptıklarını tamlayan Vekil Gurur, “TOKİ Başkanlığımızın yoluyla değeri 14 bilyon liraya vasıl 13 bin 949 basamak kazandırdık ve bu konutlarla birlikte esasen hareket yerlerinin, ofislerin, tarım karye uygulamalarının olduğu ve yine sanayi sitelerinin inşasının olduğu 14 milyar liralık eseri Şanlıurfamıza, kardeşlerimize kazandırdık. Şu anda bile sahada envestisman değeri 4.2 bilyon liralık olan 2 bin 400 konut, 71 çıngı işyeri, ticari üniteler, gine bu ticari birim ve konutları besleyecek olan toplumsal donatılar, 6 devam millet bahçesi projemiz bitmeme ediyor. ve gine tarımın henüz dolgunca şartlarda yapılabilmesini teminen Kaynak ve Maliye Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığımızla yürüttüğümüz proje çerçevesinde 3 sunum DSİ sulama barajının de inşasını TOKİ Başkanlığımızın yoluyla yekpare hızıyla devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

7 bin 64 toplumsal ev müjdesi verdi

Şanlıurfa’de tamamlanan, yapımı devam fail ve yapılması planlanan konutların sayısı ile maliyetine değinen Vekil Gurur, “Serencam yerine Cumhuriyet Altını tarihimizin yeryüzü şişman sosyal göz projesini Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaştılar. Bu çerçevede üstelik Şanlıurfa’ya 7 bin 64 bölük kazandırıyoruz. Eyyübiye’birlikte 4 bin 250, Viranşehir’birlikte 714, Birecik, Bozova ve Siverek’te 500’er konut, Suruç’ta 250, Ceylanpınar’üstelik 130, Halfeti’üstelik 120 ve Hilvan’üstelik 100 içtimai bölük inşa ediyoruz. Bu dönem yapmış olduğumuz istişareler çerçevesinde Harran’dahi üstelik 250 sosyal konutu kazandırıyor olacağız. Tekrar ilk işyerim kim bu bölgede istihdamı arttırmak, üretimi yükseltmek, gençlerimize, ustalarımıza, yıpranmamış aksiyon kurma hayali olan kardeşlerimize yıpranmamış hareket yerini açabilmesi için Eyyübiye’da 500 gelişim yeri yapıyoruz ve bu çerçevede yapılan proje Şanlıurfa’nın üretimine, istihdamına saktı sağlayacak. Tıpkı taraftan bile ilk evim projesi çerçevesinde altyapısı tüm arsaları vatandaşlarımıza sunuyoruz. Hem merkezde hem dahi ilçelerinde kalkışmak amacıyla 40 bin konutluk arsamızı altyapılarını ayırmak aracılığıyla Şanlıurfalı kardeşlerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Bu çerçevede 20 bin tanesini merkezde, 20 bin konutu birlikte ilçelerimizde girmek üzere dağıtımı yaptık. Gelen talepler doğrultusunda inşallah 7 kasıma büyüklüğünde başvuruları üstelik alacağız. 25 Ekimde mecmu Türkiye’da 17 ilimizle beraber Cumhurbaşkanımızın bile teşrifleriyle 5 bin konutun temelini Ankara’nın Sincan ilçesinde büyük bire bir coşkuyla atacağız. Şanlıurfamızda da o çağ ilk temelleri atacağımız konutlarımız olacak ve inşallah 2 sene içerisinde de vatandaşlarımıza bayram verdiğimiz konutları tamamlayıp geçilmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye yapılan ve yapılması planlanan hane ve işyerleri için etraflı bilgi verdi.

Tarihi alanlara büyük bindi

Balıklıgöl ve Germuş Kilisesi özellikle tutmak üzere tarihi mekanların restorasyonu ve sosyal alanlarının çoğaltılması üzere asıl aktaracaklarını belirten Icra Vekili Çalım, “Bu zaman almış olduğumuz kararlar çerçevesinde Balıklıgöl bölgesi amacıyla kentsel inkılap çerçevesinde kültür adası diye niteleyerek bildiğimiz alana ilk geçmiş aynı proje çalışması yapacağız. Bu çerçevede YİKOB’a 5 milyon lira proje desteği vereceğiz ve tamamlanmasına müteakip de Şanlıurfa’ya yerinde, zarfında ekin alanlarıyla, restoranlarıyla, otelleriyle tıpkı kayran kazandırmak istiyoruz. Germuş kilisemiz var. Kilisemizin restorasyonu için dahi 10 milyon teklik atıfet desteği sağlayacağız ve bu kilisemizi da inşallah Şanlıurfamıza kazandırmış olacağız” diyerek konuştu.

Share: