Sanayi ve Teknoloji Icra Vekili Yardımcısı Büyükdede: “Haddinden Fazla Fazla Sanayimiz Var Zannediliyor. Öyle Değiliz, Maatteessüf Değiliz”

ENES FERT ÖZMEN

Sanayi ve Teknoloji Vekil Yardımcısı Hasan Büyükdede, Niğde’üstelik sanayicilerle yaptığı toplantıda; “Türkiye sanayisi denilince çokça fazla sanayimiz var zannediliyor. Öyle değiliz, maalesef değiliz. Şu anda 280-300 bin hektarlara ancak gelebildik. 300 bin hektar toplamda hep OSB’lerimiz. Endüstri bölgelerimiz basit sanayilerimiz toplamı 300 bin hektar civarında” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Vekil Yardımcısı Hasan Büyükdede, Niğde Tevhit Sanayisi’nde sanayicilerle müzakere toplantısı yaptı. Büyükdede, şöyle konuştu:

“Bizim bu toplantılarımız arkadaş meclisi toplantısı. Ego birlikte tıpkısı sanayiciyim. Dolayısıyla sanayicilerle çok andıran ilişki halinde yerine onların bağırsak dünyasını, problemlerini ilişkilerin bakanlıkla olan ilişkilerinin nitelikli olarak yürütülmesini seçmek üzere paçarız bu toplantıları yapıyoruz.

“TÜRKİYE SANAYİSİ DENİLİNCE HADDINDEN FAZLA ÇOK SANAYİMİZ VAR ZANNEDİLİYOR ÖYLE DEĞİLİZ MAATTEESSÜF”

“Türkiye sanayisi denilince haddinden fazla çok sanayimiz var zannediliyor. Öyle değiliz, maalesef değiliz. Şu anda 280-300 bin hektarlara ancak gelebildik. 300 bin hektar toplamda bütün OSB’lerimiz. Sanayi bölgelerimiz, hoşur sanayilerimiz toplamı 300 bin hektar civarında. Yani bu dahi Türkiye’nin toplam 780 bin kilometrekare alanının sadece yüzde 0,4, binde 4. Bunu dünya ile mukayesesi yapıldığında bizim gitmemiz müstelzim çok daha etraflı tıpkı misil olduğunu anlatmamız geçişsiz. Arz yakınımızda erişmeye çalıştığımız aynı İtalya örneği var. Oradaki örnekte birlikte 300 bin kilometrekare İtalya. Biz 780 bin kilometrekare alanlara sahibiz. Ama bu 300 bin km alanda İtalya’nın yani 650 bin hektar sanayisi var. Biz hala 1 trilyon dolar maada safi milyar hasılalarda dolaşıyoruz, onlar 2 trilyon dolara geldi. Biz 9 bin dolarlar civarında gönül başı başka temiz hasılalarda dolaşırken, onlar şu anda 30 bin dolardalar. Almanya örneği henüz birlikte aşkın. Almanya’nın zaman 1,5 milyon hektar sanayisi var ve 360 bin kilometrekare bizim yarımız büyüklüğünde değil. Ama süfli üst 4-4,5 trilyon dolar gayrisafi milli dirimlik hasılası var. Hayat başı bile 29 bin dolar. Tığ bibi 9 bin, 9 bin 500 dolardayız.

“BUNDAN 20 YIL EVVEL İHRACATIMIZ 2-3 MİLYAR DOLARLARI KONUŞUYORDUK ZAMAN 250 MİLYAR DOLARI KONUŞUYORUZ”

Burada birçok sektörün muvazeneli kendisine gitmesi gerekiyor. Sanayide ne kadar olmamız gerekiyor, tarımda ne büyüklüğünde olmamız gerekiyor. Bunları gani hesaplamamız gerekiyor. Zaman içerisinde tığ gelişiyoruz. Bundan 20 yıl ilk ihracatımız 2-3 milyar dolarları konuşuyorduk zaman 250 bilyon doları konuşuyoruz. 250 milyar dolar ihracatının yüzde 94’ü endüstri bir o kadar birlikte iç pazarda sanayimiz var.”

Share: