512 çiftçiye 100 titrem yerli buğday tohumu dağıtıldı

Sakarya’dahi tarım arazilerinin deli dolu kullanılması amacıyla çiftçilere yüzde 50 hibeyle 100 ton evcil buğday tohumu dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Istihsal Umumi Müdürlüğünce ölçülü proje kapsamında, buğday tarımında mahsul ve kalitenin artırılması amacıyla Darı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce Sakarya Valiliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde geliştirilen domestik tohumlar, Pamukova, Taraklı, Eşme, Söğütlü ve Adapazarı ilçelerinde 5 bin dekar araziye ekilecek.

Adapazarı ilçesindeki Karadere Mahallesi’nde düzenlenen törende, 25 ton buğday havza çiftçisine takdim edildi.

Törende mütekellim Vali Bati Oktay Kaldırım, dünyanın artık besin krizi yaşadığını, tarımın ve tarımsal alanların haddinden fazla ön plana çıktığı dönemlerin yaşandığını belirtti.

Toprakları korumanın, değerlendirmenin, işlemenin ve arz dolgunca şekilde üretim yapar ayla getirmenin bu anlamda çok yetişkin olduğunu vurgulayan Kaldırım, “Rastgele noktada arazi analizleri yapıldı. Çiftçilerimizle ve ekinci örgütlerimizle yakın teşrikimesai halinde çalışılıyor.” dedi.

Yaya Kaldırımı, hayata geçirilen projelerle işaret deseninin çeşitleneceğine ve Sakarya tarımının çokça ayrımlı noktalara geleceğine işaret ederek, “Söğütlü’de darı ekilen benzeri alana aronya bitkisi ekildi. Çiftçimiz yayın almaya başladı. İnşallah 5 sene sonra 50 zalimce çok kar edecek. Bu bile çiftçimizin cebine elan çok servet girecek girmek.” diyerek konuştu.

“Enstitünün ürettiği yerli çeşitler, ithal emsalleriyle rekabet ediyor”

İl Tarım ve Orman Müdürü Büyük Büyük Özerdem üstelik proje kapsamında 5 ilçede Akdarı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün düzeltme çalışmalarıyla geliştirdiği 100 tonluk buğday tohumunu dağıttıklarını söyledi.

512 çiftçinin 1,5 milyon liralık değerindeki projeyle desteklendiğini bildiren Özerdem, bu ve yürüttükleri ayrıksı projelerin Sakarya ve ülkeye fazlalaşan ve iyi olmasını diledi.

Akdarı Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz üstelik buğdayın, asıl vatanı olan Türkiye’de ve dünya ekonomisinde çok oylumlu yere topluluk olduğunu söyledi.

Çalışmalar hakkında hikmet veren Cengiz, “Enstitünün ürettiği yerli çeşitler, ithal emsalleriyle rakiplik etmektedir. Verim ve kalite gibi bir nice yönden elan avantajlı olmaktadır. Örneğin öz ekmeklik buğday çeşidimiz, Konya ve İç Küçük Asya Bölgesi’nde çepel şartlarda 1200 dekara 1200 kilo mahsul vermekte ve bölgede üretilen ithal çeşitlerin birçoğunu geçmiştir.” bilgisini verdi.

Cengiz, domestik buğday çeşitlerinin yaygınlaştırılması ve talih ekonomisine kazandırılmasında emeği güzeşte personeline ve üreticilere teşekkürname etti.

Konuşmaların arkası sıra kamyonlarla mahalleye getirilen buğday tohumları çiftçilere dağıtıldı.

Share: